Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2020. : Máj. 18. 25 éves a Magyar Lábtoll-labda Szövetség. Újszász

25 éves a Magyar Lábtoll-labda Szövetség

2020. május 18. Újszász

Jubileumi év a koronavírus árnyékában

Magyarországra a lábtoll-labda 1992 áprilisában jutott el a sportágat Európának újra felfedezõ német mérnök, Peter von Rüden révén. Az általa forgalmazott kék színû, kezdõknek való labdákkal 1993 januárjában kezdtek játszani az újszásziak. 1993-ban és 1994-ben különféle szabadidõs eseményeken szerepelt a lábtoll-labda. Miután egyre többen érdeklõdtek a sportág iránt, 25 évvel ezelõtt, 1995. március 11-én Újszászon Jánoshida, Nyárlõrinc, Sarud, Szászberek és Újszász lábtoll-labdázói megalakították a Magyar Lábtoll-labda Szövetséget. (Sajnos, az alapítók közül már csak Nyárlõrincen és Újszászon lábtoll-labdáznak.)

A megalakulás óta újszászi székhelyû szövetség megkezdte a hazai versenyrendszer megszervezését és a nemzetközi kapcsolatok kiépítését, amely azonnal sikeres volt, mert 1995 novemberében Lippstatban, a German Openen már jánoshidai, sarudi és újszászi versenyzõk játszottak. A mostanában a koronavírus-járványban elhíresült Vuhanban, a Kínai Nemzetközi Bajnokságon pedig Magyarország képviseletében a Fehér János, Lakatos Attila, Lakatos Zoltán, Szarvák Norbert összeállítású újszászi csapat indult, amely 10 ország 18 férfi csapatának versenyében a 12. helyen végzett. A nem kínai csapatok közül csak a 10. helyezett Vietnam elõzte meg õket.

A bajnoki rendszer 1996 óta mûködik, a Hungarian Open, a sokak által kedvelt nemzetközi verseny is 1996 óta szerepel a versenynaptárban.

A versenyrendszer kiépítése mellett megkezdõdött a szövetség fejlesztése is. Új egyesületek és szakosztályok csatlakoztak a szövetséghez: Borjád, Cserszegtomaj, Jászapáti, Keszthely, Kisnána, Nagykanizsa, Szepetnek és még mások, és mûködtek, ill. mûködnek a mai napig nagyon eredményesen. Világbajnoki bronzérmesei, Európa-bajnokai vannak a Borjád SE-nek, a Cserszegtomaji SK-nak, a Kisnánai KSK-nak, a Nagykanizsa ZSE-nek és az Újszászi VVSE-nek.

Az eltelt 25 évben az Újszászi VVSE lábtoll-labda szakosztálya volt a magyar lábtoll-labdázás legnagyobb létszámú és legeredményesebb szakosztálya. 2019-ben a szeniorokkal és a szabadidõs játékosokkal együtt 165 újszászi lábtoll-labdázott. Az eredményeik is nagyon jók voltak minden korcsoportban.

A 25 év alatt sok nagy egyénisége volt a sportágnak. Öten érdemelték ki a 25 bajnoki címért járó, a Magyar Lábtoll-labdázás Örökös Bajnoka címet. A Nagykanizsa Zemplén SE versenyzõi közül Budavölgyi Veronika 23-szoros felnõtt bajnok, 10-szeres Hungarian Open bajnok, 6-szoros vb bronzérmes, 7-szeres Európa-bajnok, Hartai Attila 16-szoros felnõtt bajnok, 10-szeres Hungarian Open gyõztes, kétszeres VB bronzérmes és négyszeres Európa-bajnok, Prukker-Gozdán Ágota 29-szeres felnõtt bajnok, 10-szeres Hungarian Open bajnok, hétszeres vb bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok Az újszásziak közül az 1993 óta lábtoll-labdázó 164-szeres válogatott, ötszörös vb bronzérmes, 14-szeres Európa-bajnok, 57-szeres országos bajnok Tóth Gábor teljesítménye utánozhatatlan. Csapat és páros társa, Herczeg Gábor is kiemelkedõ teljesítményre lehet büszke. Õ tizenöt éve lábtoll-labdázik, nyolcvanszoros válogatott, kétszeres világbajnoki bronzérmes, hatszoros Európa-bajnok, 21-szeres országos bajnok, 10-szeres Hungarian Open bajnok.

A 25. születésnapot emlékezetes rendezvényekkel tervezte megünnepelni a Lábtoll-labda Szövetség. Már elkezdõdött a jubileumi 25. gyermek, serdülõ és felnõtt bajnokság résztvevõi részére az egyedi érmek és ajándéktárgyak gyártása, megkezdõdött a csúcsesemény, a júliusban Újszászon rendezendõ, különleges programokkal kísért 25. Hungarian Open szervezése, amikor beütött a koronavírus-járvány. Azóta minden verseny felfüggesztve, elhalasztva, a Hungarian Open szervezése leállítva, a májusi párizsi French Open részvétel lemondva.

Mit tehet egy lábtoll-labdázó edzés és versenyek nélkül? Keresi a lehetõséget formája megõrzésére. Nekik segít az Újszászi VVSE három válogatottja: Farkas Lilla, Herczeg Gábor és Tóth Gábor, akik heti három alkalommal a Lábtoll-labdázz otthon! címmel tartottak edzést a facebookon és a youtube-on. Kis helyen, lakásban és szabadtéren egyedül is kivitelezhetõ bemelegítõ, erõsítõ és ügyesség fejlesztõ gyakorlatokat mutattak be. Házilag elkészíthetõ labdákkal és egyéb rúgható eszközökkel – WC-papír guriga, teafilter, gyufásdoboz, üdítõs doboz – is gyakorlatoztak.

16 edzést tartottak, amelyek a járványveszély elmúltával is használhatók lesznek. A sok érdekes gyakorlatot késõbb a kezdõk és a válogatottak edzéseiben is fel lehet majd használni.

Fehér János

Csoportkép az újszászi lábtoll-labdázás kezdetérõl. Állanak balról-jobbra: Lakatos Zoltán, Kaló Gábor, Szarvák Norbert, Joó Zoltán, Polónyi Ágnes Ülnek balról-jobbra: Szórád Szilárd, Tóth Gábor, Pintácsi László, Kasza Eszter, Hartyányi Dániel, Kiss Péter, Demkó György és Peter von Rüden

A Peter von Rüdentõl kapott Federfußball pólókban az újszásziak:  Szarvák Norbert, Polónyi Ágnes, Kiss Péter, Fehér János, Baky Orsolya, Csomor Tamás, Kaló Gábor, Lakatos Attila, Kaló Zsolt

A magyar csapat 1995-ben a German Openen

A magyar csapat a Kínai Nemzetközi bajnokságon 1995-ben

Budavölgyi Veronika

Prukker-Gozdán Ágota

Hartai Attila

Tóth Gábor

Herczeg Gábor

A magyar válogatott a 2019. évi világbajnokságon

A jövõ bajnokai

Farkas Lilla, Herczeg Gábor és Tóth Gábor 16 videó edzést tartottak

Fotó: Archív fotók:  Fehér János és Nagy Béla