Skip Navigation LinksFőoldal : A sportágról : Lábtoll-labdázás

Lábtoll-labdázás

A labdajátékok csoportjába tartozó mozgalmas, látványos csapatjáték, amelynek célja, hogy a speciális - tollból készült - labda a szabályoknak megfelelõen a háló felett úgy kerüljön át az ellenfél térfelére, hogy az ellenfél azt ne tudja visszaadni. A mérkõzéseket három - három játékos játssza 11,88 méter hosszú és 6,10 méter széles, középen a nõknél 150 cm, a férfiaknál 160 cm magas hálóval két térfélre osztott pályán. A korábban csak edzésmódszerként játszott változatai - az egyéni és a páros játék - az utóbbi idõben önálló versenyszámként is megjelentek.

A lábtoll-labdázás versenyeit a könnyû labda miatt általában teremben rendezik. Szélcsendes idõben, enyhe szélben szabad téren is jól játszható.

Olcsó sportág. Különösebb szerigénye nincs. Csak labda és háló szükséges hozzá. Bármilyen könnyû cipõben játszható. A játékszabályok gyorsan elsajátíthatók. A játék alapszinten is szórakoztató. Férfiak és nõk egyaránt játszhatják.

A versenyszerû játék sokoldalú képzést igényel. Gyorsaság, ügyesség, ruganyosság szükséges a jó játékhoz. Elsõsorban lábbal játszák. A háló feletti rúgások végrehajtásához sok nyújtó - lazító gimnasztikát kell végezniük a versenyzõknek. A férfiak nagyobb rúgóerejét a nõk nagyobb lazaságukkal ellensúlyozzák.

A lábtoll-labdázás Kínában, Vietnamban és még több ázsiai országban nagyon elterjedt szabadidõ sport-játék. A verseny formában is az ázsiaiak a legjobbak. Európában, így Magyarországon is az 1990-es években terjedt el. Ázsiában a lábtoll-labdázás õsi változatában: a mûvészi vagy zsonglõr lábtoll-labdázásban a résztvevõk abban versenyeznek, hogy ki vagy melyik csapat tud különlegesebb rúgást vagy labdamegállítást bemutatni. Az egyénileg ill. csapatban bemutatott gyakorlatokat a mûkorcsolyához vagy tornához hasonlóan pontozzák. Európában ilyen jellegû versenyt még nem rendeztek. A karate filmek némelyikében látható, hogy a játékot 4-5 fõs csapatok kapura is játsszák.