Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2011. : Hírek 2011. Június : Jún.9. Kicsiben nagyok. Budapest

Kicsiben nagyok

2011. június 9. Budapest

Átrajzolt sporttérkép

„Magyar sportág”. Hajlamosak vagyunk ezzel a kifejezéssel illetni néhány, mifelénk tradicionálisan eredményes szakágat, még akkor is, ha némelyikük esetében az utóbbi idõk eredményei ezt a legkevésbé sem indokolják. Klasszikusan „magyar sportág” például a kajak-kenu, az öttusa, a vívás és a vízilabda, ám minden jel arra utal: lassanként át kell kódolnunk magunkat.

Az elmúlt években jelentõs mértékben bõvült a sportágak palettája, s korábban jószerével ismeretlen „foglalatosságok” versenyein indulnak százszámra a fiatalok. Ugyanakkor azt gondolhatnánk: idehaza a szülõknek eszükbe nem jut, hogy ne futballistát, kézilabdázót, pólóst, teniszezõt, esetleg kajakost, birkózót neveltessenek fiukból, lányukból. Pedig eszükbe jut... Egy nemrégiben indult, kizárólag a korosztályos események híreivel foglalkozó portál naponta számol be arról, hogy olyan sportágakban tarolnak a hazai tehetségek, amelyeknek még a szabályait is csak a legelhivatottabb sportrajongók ismerik.

A Népszabadságban is megszólalt már a snowboardban (hódeszka) ifjúsági világbajnoki címet szerzett, a felnõttek között Európa Kupát nyerõ Gyarmati Anna, aki nem is titkolja: célja az olimpiai aranyérem. Ahhoz képest, hogy a havas sportok a mi tájainkon – objektív okoknál fogva – kevéssé képesek gyökeret verni, a tinédzser lány teljesítménye minimum lenyûgözõ. Ugyancsak lapunk „vendége” volt a mindössze 12 esztendõs gokartos, Hercsik Vince. Róla azt kell tudni, hogy öt-hat évvel idõsebbekkel versenyez egy mezõnyben, s már a tengerentúlon is learatta a babérokat. Persze, hogy a Forma–1 az álma, s eddigi mutatványát elnézve nincs miért kételkedni benne: komolyan gondolja.

Hasonlóképpen remekelnek az ifjú magyar vitorlázók, akik rendre nyerik a részvételi rekordokat sorra döntõ regattákat, pedig a sportújságokat évtizedek óta bújóknak a Detre fivéreken vagy a Majthényi, Domokos kettõsön kívül legföljebb hosszas merengés után ugrik be név a sportág magyar történetébõl. A búvárúszók ugyancsak kibérlik a dobogót a korosztályos – sõt immár a felnõtt – világversenyeken; a szakág debreceni bázisán egyre-másra nevelkednek a nemzetközi porondon remeklõ versenyzõk. A görkorcsolyázók – „jé, ilyen versenyszerûen is létezik?” – szintén jeleskednek, s a mind népszerûbb, utcai hobbisportként indult „gurulást” többen és többen választják sportkarrierjük tárgyául. Lábtoll-labdában néhány újszászi megszállottnak köszönhetõen oda jutottunk, hogy Kína és Vietnam mögött Magyarország „tollaslabda-rugdalói” a legeredményesebbek a világon, és sejthetjük, mennyien tudják azt: a mountain bike-osok U23-as világranglistáját egy magyar lány, bizonyos Benkó Barbara vezeti.

Bruckner Gábor
http://nol.hu/sport/20110609-kicsiben_nagyok

Takács Zoltán és Herczeg Gábor Kína és Vietnam mögött a harmadik helyen a 2010. évi világbajnokságon

Vegyes párosban Vietnam, Kína és Tóth Gábor, Kapás Ágnes (Magyarország) volt a sorrend

Mérkõzés a vietnamiakkal

Fotó: Fehér Judit