Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2021. : Feb. 20. HISZEK Benned Sport Program. Újszász

HISZEK Benned Sport Program

2021. február 20. Újszász

  

Az Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület az Emberi Erõforrások Minisztériuma Sportért Felelõs Államtitkárságának HISZEK Benned Sport Program II. alprogram V. ütemében a Sportegyesületek Országos Szövetsége közremûködésével meghirdetett pályázatán a HBV/385. számú támogatási szerzõdés keretében elnyert 800.000 Ft-ot az egyesület lábtoll-labda szakosztályának utánpótlás-nevelésére használta fel. A pályázat szakmai és pénzügyi lezárása és értekelése 2021. február hónapban megtörtént.

A támogatott 2020. év biztatóan, jó eredményekkel kezdõdött. A márciusban támadó koronavírus-járvány azonban az edzés- és versenyzési lehetõségeket megakadályozta. A járványhelyzet javulása után májustól november elejéig teljes erõvel zajlottak az edzések. Novembertõl ismét járványügyi korlátozások között kellett folytatni a munkát. A célunk a lábtoll-labda szakosztály létszámának megõrzése volt a nehéz körülmények között. Mindig igyekeztünk valami motivációt kitalálni versenyzõink részére, ami átlendítette õket a nehézségeken. A szakosztály létszámát megõriztük. A nehéz körülmények közötti mûködést segítette, biztonságossá tette a HBV/385. számú pályázati támogatás.

2020 nagyon jól kezdõdött. 2020 februárjában a Dunaújvárosban, majd Újszászon tartott idénynyitó versenyeken nagy létszámban és eredményesen vettek részt az Újszászi VVSE utánpótlás korú versenyzõi, és vették át az elõzõ évi teljesítményüket elismerõ serlegeket. Az idénynyitó versenyeken is sok újszászi állt a dobogón.

A kedvezõ helyzet nem tartott sokáig. A koronavírus-járvány március 12-tõl május 10-ig megbénította tevékenységünket. Zárva volt a tornacsarnok, sem edzeni, sem versenyezni nem lehetett.  Május 11-tõl megkezdtük az edzéseket. Igyekeztünk az utánpótlás korú sportolóinkat újra bevonni az edzésekbe. A zárlat alatt versenyzõink körében a Magyar Lábtoll-labda Szövetség Facebook-oldalán válogatott versenyzõk által bemutatott 16 részes Lábtoll-labdázz otthon! és a Ki tud többet dekázni 1 perc alatt? programokat népszerûsítettük. A beküldött egy perces videók alapján több újszászi versenyzõ nyert korcsoportos díjat.

Május 10-tõl nagy lelkesedéssel megkezdõdtek az edzések. Ez a helyzet november 10-ig tartott. Novemberben és decemberben ismét csak korlátozott módon tudtunk edzeni.

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség márciusban felfüggesztette versenyei megrendezését. Ugyanígy járt el a Magyar Diáksport Szövetség is. Ezért a remélt országos bajnoki és diákolimpiai bajnoki címek és érmek elmaradtak. A kiesõ, elmaradó versenyeket, amikor lehetséges volt, házi versenyekkel pótoltuk.

Az Újszászi VVSE két szakosztályában a labdarúgásban és a lábtoll-labdában folyik jelentõs utánpótlás nevelés. A labdarúgásban a TAO támogatásból jó körülmények biztosíthatók részükre. A lábtoll-labdában nem ilyen kedvezõ a helyzet. A támogatást a lábtoll-labdázó utánpótlás körülményeinek javítására használtuk fel. A serdülõ és az ifjúsági versenyzõk részére melegítõt, mezt és nadrágot, a kezdõk és a gyermek korcsoport részére lábtoll-labdás pólót vásároltunk. Az edzésekre sok labdát szereztünk be.  A támogatás másik részébõl az edzõk megbízási díját és egy verseny utazási költségét fizettük. A körülmények javításával vonzóbbá tettük a gyerekek részére a sportolást.

Az utánpótlás létszámának bõvítését 2018 decemberétõl az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolával együttmûködve a Hiszek Benned Sport Program II. alprogramjának keretében 2018-ban a III. ütem, majd 2019-ben a IV. ütem megvalósítása során két újonc csoport indításával valósítottuk meg. 2020-ban egy 20 fõs csoporttal terveztük bõvíteni a létszámot. A tervet sikeresen teljesítettük. Sillinger Zsanett tanítónõ, lábtoll-labda edzõ vezetésével a heti két alkalommal tartott edzéseken 28 gyereket sikerült bevonnunk a lábtoll-labdázásba. A nagyobbakkal Tóth Gábor testnevelõ tanár, 14-szeres Európa-bajnok, 54-szeres magyar bajnok foglalkozott.

A HBV/385 pályázatunkkal a sportolási feltételek további javításával a korábban a sportolásba bevont létszám megõrzést, a létszám koronavírus-járvány elõtti szintre visszaállítását, majd további bõvítést terveztük. Ennek érdekében együttmûködési megállapodást kötöttünk a Szolnoki Szakképzési Centrum Újszászon mûködõ Rózsa Imre Technikumával és az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolával. Az együttmûködés keretében tartottunk bemutatót és toborzót mindkét iskolában. A lábtoll-labdázás tanórai és tanórán kívüli gyakorlásához szakmai és felszerelés (labda, háló) segítséget adunk. A tanórai lábtoll-labdázás különösen az általános iskolában mûködött jól.

Fehér János

A HISZEK Benned Sport Program II. alprogram V. ütem

Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület HBV/385 számú támogatási szerzõdés szakmai beszámolójának fénykép melléklete

Balról Kulcsár Zalán, Varga-Nagy Bálint, Vachal Krisztina és Galambos László korosztályos legjobbak

Kökény Martin, Szaszkó Dorka, Molnár Dániel, Vachal Krisztina és Molnár Gergõ diákolimpiai bajnokok

Újszászi elsõ hely a dunaújvárosi idénynyitó gyermek versenyen: Sándor Kristóf, Konka Dániel, Rab Dávid, Kanalas Renátó

Újszászi harmadik hely az idénynyitó gyermek versenyen: Szabó Fanni, Oláh Barbara, Ézsiás Lotti, Bubori Hajnalka

Újszászi elsõ és második helyezés az idénynyitó ifjúsági csapatversenyen

Idénynyitó ifjúsági egyéni verseny: 2. Varga-Nagy Bálint, 1. Kökény Martin, 3. Galambos László

Új felszerelést kapott a lábtoll-labda szakosztály

2020-ban több sportágnépszerûsítõ bemutatót tartottak a szakosztály tagjai

Kanalas Márió 116-ot tudott dekázni 1 perc alatt

Kanalas Renátó, Kulcsár Zalán, Dániel Petra és Jónás Károly jól szerepeltek a dekázó versenyen

Az Újszászi VVSE gyermek lábtoll-labdázói

Edzés

Fiúk a pályán

Játék hálónál

Az Újszászi VVSE serdülõ és ifjúsági lábtoll-labdázói

Diós Letícia talpalása

Galambos László bravúros rúgása

Kovács Márton talpalása

A legkisebb újszászi lábtoll-labdázók

Az elsõ rúgások