Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2016. : Hírek 2016. október : Okt.25. Magyar sikerek a 7. Lábtoll-labda Európa-bajnokságon. Kistelek

Magyar sikerek a 7. Lábtoll-labda Európa-bajnokságon

2016. október 25. Kistelek

Október 22-tõl október 25-ig 10 ország – Ausztria, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia és Szlovákia – válogatottjainak részvételével a remek házigazdának bizonyuló Csongrád megyei Kisteleken rendezték a 7. Lábtoll-labda Európa-bajnokságot, amelyen a magyar lábtoll-labdázók a hagyományokhoz méltóan szerepeltek. Hat Európa-bajnoki címmel és egy második helyezéssel zárták a versenyt, és immár hetedik alkalommal hódították el Németország és Szlovákia elõtt a Nemzetek Nagydíját.

A 7. Lábtoll-labda Európa-bajnokság október 22-én Kisteleken a Szent István szobortól a Városi Sportcsarnokig tartó fúvószenekaros, mazsorettes, zászlós felvonulásossal kezdõdött. A sportcsarnokban felsorakozott versenyzõket a csengelei fúvószenekar és mazsorett csoport látványos mûsorral szórakoztatta. A mûsor után Farkas Sándor, a térség országgyûlési képviselõje, a verseny fõvédnöke köszöntötte a résztvevõket. Utána házigazdaként, rendezõként Nagy Sándor Kistelek polgármestere, Máté Gábor Pusztaszer polgármestere és Veres Pál, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd Peter von Rüden, az Európai Lábtoll-labda Szövetség (SFE) elnöke megnyitotta versenyt.

Az elsõ nap a férfi és a nõi csapatverseny, valamint a vegyes páros selejtezõi zajlottak. A második napon három döntõben szurkolhatott a közönség a magyarok sikeréért.

Az Eb férfi versenyszámait az Újszászi VVSE válogatottjai – Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Tóth Gábor – játszották. A nõknél a 17 éves tehetség, Kunics Réka vezetésével a Nagykanizsa Zemplén SE játékosai – Balogh Eszter, dr. Farkas Martina, Morvai Noémi, Tukszár Zsófia, Vlasics Dalma – léptek pályára. Takács Endre szövetségi kapitányként segítette a versenyzõket. A vegyes párost a két egyesület közösen állította ki. Újszászról a sportág „nagy öregje” Tóth Gábor, Nagykanizsáról a fiatal bajnok, Kunics Réka játszottak együtt, és könnyedén védték meg két évvel korábbi Európa-bajnoki címüket. Játszmánként tizenegy pontnál többet csak az ezüstérmes francia Anthony Nguyen, Justine Crapanzano kettõs tudott elérni ellenük. Igaz, õk az elsõ szettben csak 21-7-ig jutottak, a másodikban már keménykedtek, még játszmalabdájuk is volt. A végeredmény azonban 25-23 volt a magyar duó javára.

A vegyes páros után a csapatdöntõk következtek. A nõk könnyedén nyerték az Eb-t. A férfiaknál az újszászi kvartett címvédõként lépett pályára, nem is akármilyenre, a 2000-es Sydney olimpia kézilabdacsarnokának borítására. Becskerekiék könnyedén haladtak elõre, sorra gyõzték le ellenfeleiket. A döntõben Németország várt rájuk. A finálét jól kezdték az újszásziak. Becskereki remekül sáncolt és ollózott, Herczeg jól szedte az ellenfél talpalásait és támadott vissza, Tóth bombaerõs talpalásokkal szerezte a pontokat. Rövid idõ alatt 19-11-ig jutottak. Itt megtorpantak. A németek 19-16-ra felzárkóztak, de többre már nem futotta az erejükbõl. 21-16-ra az elsõ játszma a magyar csapaté volt. A második szettet a németek kezdték jobban. Egy két-ponttal vezettek, de Herczegék mindig egyenlítettek. A fordulópont 11-12-nél volt, amikor egy ritkán látható labdamenetet nyertek meg a magyar fiúk. A lábtoll-labda minden szépségét – ollózásokat, talpalásokat, sáncolásokat, önfeláldozó mentéseket láthatott mindkét oldalon a lelkes közönség. Tizenegy-tizenegy mentés és visszatámadás után a tizenkettedik támadásból, Tóth Gábor talpalásából végül pont lett. Ez lendületet adott a magyar teamnek. Magukhoz ragadták az irányítást, szoros játékban 21-19-re nyertek, és megvédték Európa-bajnoki címüket.

A harmadik napon az egynemû párosok selejtezõivel kezdõdött a nap, majd Szegedre kirándult a nemzetközi társaság. Természetesen a Kárász utcában és a Dóm téren is elõkerültek egy közös játékra a lábtoll-labdák.

Az utolsó napon a nõi párost Kunics Réka és Morvai Noémi összeállításban könnyedén hozták a kanizsaiak. A Herczeg Gábor, Tóth Gábor kettõs a döntõben a német Sven Walter, Christopher Zentarra duót 21-14, 21-17-re verve nyert Európa-bajnokságot.

Az egyénikkel fejezõdött be a négynapos Eb. Az Európa-bajnokság legeredményesebb játékosaként Kunics Réka a lengyel Sylwia Miazga elõtt gyûjtötte be negyedik aranyérmét. Nem sikerült ez Tóth Gábornak, aki a döntõben a szinte védhetetlenül szerváló és nagyon gyors német Torben Nasstól kapott ki 21-12, 21-18-ra. Tóth Gábor három Európa-bajnoki címmel és egy ezüstéremmel az Eb legeredményesebb férfi játékosa lett. Õ büszkélkedhet a legtöbb Európa-bajnoki címmel. A 2003 óta zajló Eb-ken eddig 14-szer állhatott a dobogó tetején.

A verseny ideje alatt ülésezett az Európai Lábtoll-labda Szövetség (SFE) közgyûlése, amelynek napirendjén tisztségviselõ-választás és a következõ Európa-bajnokság helyszínének kiválasztása is szerepelt. Sportdiplomáciai siker, hogy Fehér Jánost, a magyar szövetség ügyvezetõ elnökét további négy évre az Európai Lábtoll-labda Szövetség alelnökévé választották. A következõ Eb helyszíne 2018-ban a németországi Hagen városa lesz.

A záróünnepségen a pusztaszeri Gyurgyalag gyermek néptánccsoport és a Classic AMI Kisteleki Mûvészeti Iskola Naningó Ütõegyüttes mûsora búcsúztatta a résztvevõket, akik utána hajnalig tartó bowling, csocsó és biliárd mérkõzésekkel lazítottak.

A Pusztaszer PISZE SE lábtoll-labda szakosztálya Vágó Tibor vezetésével kiváló munkát végzett a verseny elõkészítésében és lebonyolításában. A szakosztály felnõtt tagjai – Pigler Tamás, Simonné Kószó Anita, Szabó Gábor, Tóth Zoltán – mellett az ifjúságiak, a serdülõk és a gyermek korcsoportúak is szervezõként, játékvezetõként, vonalbíróként mindent megtettek a sikeres rendezésért. Jó volt a szakosztályok közötti együttmûködés is. Ifj. Fehér János és Fehér Judit (Újszászi VVSE) vezetõ-versenybíróként, Dékány Dávid és Túri Noémi (Pusztaszer PISZE SE), Farkas Balázs (Nagykanizsa ZSE), Nagy Máté (Tápióbicske ST) és Laskiné Spingár Éva (Szepetnek SE) játékvezetõként közremûködött.

Jól sikerült a második napon a Pigler Tamás által szervezett meghívásos serdülõ torna. A pusztaszeri, újszászi és tápióbicskei gyerekek jót játszottak, élettel töltötték meg a termet. Tornájuk után pedig lelkesen buzdították a döntõk magyar résztvevõit. Nagyon sok kisteleki általános és középiskolás látta a mérkõzéseket, akik közül 60-70-en egy sportágismertetõ edzésen is részt vettek. Remélhetõleg közülük hamarosan többen lábtoll-labdázók lesznek.

Az olasz csapat

Nagykanizsai résztvevõk

Az újszászi férfi csapat

Indulásra kész a menet

Az  Európa-bajnokság résztvevõi

A díszvendégek

Zászlós felvonulás

Magyarország

A mazsorettek mûsora

Farkas Sándor fõvédnök

Máté Gábor Pusztaszer polgármestere

Peter von Rüden, az Európai Lábtoll-labda Szövetség elnöke

Veres Pál, a Magyar Lábtoll-labda Szövtség elnöke

Peter von Rüden emlékplakettet adott át Farkas Sándornak

Nagy Sándor az emlékplakettel

Máté Gábor

Vágó Tibor és Peter von Rüden

Csapatvezetõk, szervezõk és támogatók egy asztalnál

Magyarország - Szlovákia mérkõzéssel kezdõdött a verseny

A nõk Olaszország ellen kezdtek

Kunics Réka

Vegyes páros döntõ

Nemzeti színekben

Vegyes páros eredményhirdetés

Kunics Réka és Tóth Gábor nyerték a vegyes párost

Magyarország - Németország döntõ

Tóth Gábor pontot érõ talpalása

Herczeg Gábor talpalása a döntõben

Férfi csapat: 2. Németország, 1. Magyarország, 3. Szlovákia

Nõi csapat: 2. Olaszország, 1. Magyarország, 3. Szlovákia

Európa-bajnokok:Balogh Eszter, Kézér Zsolt, Morvai Noémi, Becskereki Sándor, Kunics Réka, Tukszár Zsófia, Herczeg Gábor, Vlasics Dalma, Tóth Gábor és dr. Farkas Martina

Kunics Réka akcióban

Herczeg Gábor a franciák ellen

Ismerkedés a lábtoll-labdával

Dekány Dávid és a kisteleki fiúk

Az oktató: Simonné Kószó Anita

Vágó Tibor fõrendezõ

Nagy Sándor Kistelek polgármestere

Nõi páros: 1. Morvai Noémi, Kunics Réka

Férfi páros: 2. Sven Walter, Christopher Zentarra (Németország), 1. Tóth Gábor, Herczeg Gábor (Magyarország), 3. Sebasztian Költõ, Szimko Balázs (Szlovákia)

Nõi egyéni: 2. Sylwia Miazga (Lengyelország), 1. Kunics Réka (Magyarország), 3. Justine Crapanzano (Franciaország)

Férfi egyéni: 2. Tóth Gábor (Magyarország), 1. Torben Nass (Németország), 3. Sebasztian Költõ (Magyarország)

A nemzetek pontversenyében: 2. Németország, 1. Magyarország, 3. Szlovákia

Fotó: Pigler Tamás