Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2023. : Ápr. 20. Lábtoll percek Farkas Lilla. Újszász

Lábtoll percek Farkas Lilla

2023. április 20. Újszász

Az Újszászi VVSE éljátékosával, Farkas Lillával beszélgettünk.

Kicsit térjünk vissza a kezdetekhez, mióta az életed része a lábtoll-labdázás?

Lassan 14 évvel ezelõtt, 9 évesen kezdtem lábtoll-labdázni. A nyári szünet elsõ napján apukám és a szomszédunk elvittek magukkal a sportcsarnokba, amikor pingpongozni mentek. János bácsi adott nekem egy labdát gyakorolni, mondta, hogy következõ nap lesz edzés, és én is csatlakozhatok. 2009. június 15én kicsit félve, de kíváncsian érkeztem az elsõ edzésemre, azóta viszont el sem tudnám képzelni az életemet ez a különleges távol-keleti sportág nélkül.

Mikor érezted elõször, hogy sikeres lehetsz a lábtoll-labdában és mikor kezdtek záporozni az elsõ komolyabb eredmények?

Utánpótlás korcsoportokban és jelenleg is mindig vannak tõlem sokkal tehetségesebb játékosok. Én akkor és most is úgy gondolom, hogy sok edzéssel, versenytapasztalattal és koncentrációval a szorgalmas játékosok utolérhetik a tehetségeket. Az elsõ gyõzelmeket magamban a véletlen mûvének könyveltem el. Érdekes módon azóta sikerül jobb eredményeket elérnem, mióta 16 évesen elkezdtem triatlonozni. Annak ellenére, hogy nagyon különbözõ sportágakról van szó, úgy érzem, hogy kölcsönösen tudom kamatoztatni a szerzett tapasztalatokat és állóképességet.

Melyik sikeredre vagy eddig a legbüszkébb? Milyen eredmények hiányoznak még a gyûjteményedbõl?

A Becskereki Barbival, Kunics Rékával és Vachal Krisztivel szerzett világbajnoki bronzérmünkre vagyok a legbüszkébb. Azonban hatalmas élmény és a mai napig felejthetetlen számomra az elsõ gyermek országos bajnoki gyõzelmünk Szepetneken, vagy amikor elõször felnõtt OB-t nyertünk szoros küzdelemben Nagykanizsa ellen és a Hungarian Open gyõzelmek is.

A nagy álmom az, hogy egyéniben is dobogóra állhassak világbajnokságon. Illetve nagyon várom már, hogy Európa- bajnokságon is versenyezhessünk.

Párhuzamosan még sok más sportban is kiemelkedõen szerepelsz, honnan szerzed ezt a rengeteg energiát?

Egyszerûen olyan vagyok, hogy mindig kell valamit mozognom, edzenem. Ráadásul a triatlon olyan sokoldalú sportág, amihez nem tud eleget edzeni az ember. Sokszor nehéz bezsúfolni a napirendembe az edzést, de valahogyan mindig kerítek rá alkalmat, akár reggel 6-kor vagy este 9-kor is. Szeretek versenyezni is, a jó közösség pedig további motivációt ad mindehhez.

Már évek óta a lábtoll-labda sportág háttérmunkálataiban is részt veszel, mennyire összeegyeztethetõ ez az élsporttal számodra?

Igazából az egyetem- sport- sportszervezés háromszög határozza meg a mindennapjaimat. Általában rohanok egyik helyrõl a másikra, de mindhárom szegmens nagyon fontos számomra és a tõlem telhetõ legjobb teljesítményt szeretném nyújtani mindegyik területen. Szerencsére ezek nagyon közel állnak egymáshoz, a sportközgazdász mesterképzésen szerzett ismereteim jelentõs részét azonnal tudom alkalmazni a gyakorlatban is.

Jövõ héten már a párizsi French Open-re utazik majd a magyar keret, mik a célkitûzések számodra, számotokra ezen a nemzetközi megmérettetésen? Mekkora létszámmal képviselteti magát a magyar csapat?

Két csapattal fogunk kiutazni. A Nagy László, Szaszkó Dorka, Palotás Dominik és Román Sándor összeállítású cserszegtomaji és újszászi játékosokból álló csapattól reményeim szerint dinamikus játékra számíthatunk és talán jó esélyük lehet a torna legjobb nyolc csapat közé is bekerülni. Úgy látom, hogy kis szerencsével akár az elõdöntõig is eljuthatnak.

A pusztaszeri Buki Napsugárral és az újszászi Kovács Evelinnel úgy érzem, hogy mi is kiemelkedõ csapatot alkothatunk majd. A napokban kiegészültünk egy negyedik játékossal, a hongkongi Ko Hiu Chinggel, aki Angliában él jelenleg és egyedül nevezett a versenyre. A franciaországi szervezõkkel egyeztetve végül hozzánk csatlakozott. Bízom benne, hogy hatékonyan és eredményesen tudunk majd együtt játszani. Az erõs mezõnyben, férfiakkal együtt versenyezve úgy gondolom, hogy a 8-12 helyezés reális cél lehet számunkra.

Herczeg Gábor