Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2024. : Máj. 13. Taroltak a távol-keletiek a 14. French Openen. Chatenay-Malabry

Taroltak a távol-keletiek a 14. French Openen

2024. május 18-20 Chatenay-Malabry

Eredmények

A tizennegyedik French Opent a Párizs agglomerációjában lévõ Chatenay-Malabryban rendezték május 18-20-án. A húsz csapatot számláló mezõny a CREPS Gymnasium sportkomplexumában játszott, mely kiváló versenyhelyszínnek és szállásnak bizonyult. A résztvevõ országok között említhetjük Finnországot, Hongkongot, Magyarországot, Németországot, Olaszországot, Vietnámot és természetesen a házigazda Franciaországot.

A versenyt DC rendszerben játszottunk, vagyis egy ellenfél ellen a következõ versenyszámokat kellett játszani ebben a sorrendben: egyéni, páros, csapat, páros, egyéni, miközben egy csapattag legfeljebb három mérkõzést játszhatott egy ellenfél ellen és legalább négy fõs csapatok esetén egy játékos nem játszhatott két egyforma versenyszámot. Ennek következtében a játéktudáson és csapatkohézión túl a taktika is jelentõs szerepet játszott egy-egy fordulóban. Az elsõ napon négy darab ötös csoportban játszottak a csapatok, melynek eredményeként a csoportok elsõ három helyezettjei a felsõházba, a negyedik és ötödik helyezettek az alsóházba jutottak. Az újszászi lányok csapatát Csák Vivien, Farkas Lilla, Oláh Barbara és Szaszkó Dorka alkották, a szederkényi Troszt Fanni és Lendvai Dalma pedig az olasz Alberto Pampallona, Francesco Colombo és Giuliana Colombo csapattársaiként alkottak egy csapatot.

Az újszászi lányok a C csoportban egy gyõzelemmel és három vereséggel a negyedik helyen zártak. A csoportot az FFC Hagen csapata, Christopher Zentarra, David Zentarra, Horváth Gergõ, Max Duchene és Sven Walter nyerte, második helyen jutott tovább a csoportból az Anthony Nguyen, Ayman Moussa, Corentin Pestel és Xavier Joudiou alkotta francia csapat. Szoros mérkõzéseken maradtak alul az újszászi lányok a csoport harmadik Felix Korn, Matthis Brandwitte, Nicolai Gratsch és Yufeng Liang német csapat ellen. A csoportban Boris Belouin, Chi Tai Pham, Jérémie Chwekabo és Thomas Joudiou végeztek az ötödik helyen.

A szederkényi- cataniai vegyes csapat a B csoport harmadik helyén zárt Hongkong 1 (Cheuk Yiu Tang, Hei Wun Fan, Ho Yin Chan, Kwan Ho Kevin Or) és a vietnámi lányok mögött (Le Pham Hoang Oanh, Ngoc Thanh Tran Thi, Thi Huyen Than Ngo, Tran Ngoc Van, Vuong Minh Hieu). A csoportban negyedik lett a Flying Feet Haspe 2 (Inken Biermann, Jan Schumacher, Nicolai Gratsch, Thor Riepe), ötödik helyen pedig a francia Dany Doan, Emily Bucker, Garmin Chen, Phoung Anh Nguyen és Triet To végeztek.

A második napon a felsõ- és alsóházban is ismét csoportokat alkottak, ahol a szederkényi-cataniai csapat a színvonalas játékot mutató, késõbbi bronzérmes Hongkong 2 és a Philip Kühne és Torben Nass vezette Flying Feet Haspe 1 mögött csoport harmadikként zárt. Az újszászi lányok három francia csapattal kerültek egy csoportba, ahol az Alessandro Goetbloet, Antonie Boulanger, Joséphine Devos és Mattéo Gallet alkotta Deule & Lys csapat mögött csoport másodikként várták a folytatást.

Az utolsó napi helyosztókon a szederkényi-cataniai csapat ellen a hongkongi lányok egyéniben és párosban három szettben, csapatban és a második párosban pedig két szettben nyertek. Így a vegyes csapat a 11-12. helyért játszhatott Matthis Brandwitte-ék német csapata ellen, ahol egyéniben, párosban és csapatban is sikerült nyerniük. Az újszászi lányok a 13-16. helyért küzdöttek, ahol a finn Pekka Marjamaki, Petri Vakevainen és Teemu Marjamaki ellen egyéni gyõzelemmel kezdtek, majd egy vesztett páros meccs után a csapatot ismét két játszmában nyerték, melyet a második páros mérkõzésen szerzett gyõzelmük követett. Ezzel Pekkáékat 3-1-re legyõzve a második napi ellenfelükkel, Deule & Lys csapatával kerültek szembe. Az elõzõ napi vereséget javítva, ezúttal 3-0-ra tudtak nyerni.

Az élmezõny játéka sok izgalmat és remek mérkõzéseket hozott. Az FFC Hagen csapata Vietnám férfi csapatával elõdöntõzött, Hongkong 1 pedig Hongkong 2 ellen. A vietnámi játékosok három-három játszmában tudtak nyerni egyéniben és párosban, csapatban pedig két szoros szettben, ezzel bejutottak a döntõbe. A hongkongiak rangadóján az egyes számú csapat végig megõrizte fölényét, mindössze csapatban tudott a kettes csapat egy szettet rabolni. A fináléban a hongkongi Kevin Or egyéni gyõzelemmel indított, melyet a dinamikusabban játszó, pontosan ollózó vietnámiak páros és csapat gyõzelme követett. A második párost viszont a hongkongiak nyerték három játszmában, ahogyan a bajnoki címet érõ utolsó egyéni meccset is. Ezzel elõször fordult elõ a French Openek történetében, hogy vietnámi csapat döntõt vesztett másik ország csapat ellen.

A jól szervezett verseny során egyik csapatnak sem lehetett panasza arra, hogy keveset játszott volna, rengeteg kiélezett mérkõzésnek lehettünk tanúi, melybõl sokat tanulhattak a játékosok, így kiváló felkészülés volt az októberi világbajnokságra. A versenyt követõ napon egy rövid városnézés is belefért a programunkba, így Párizs belvárosában a Notre Dame-ot és az Eiffel-tornyot is megnéztük, valamint sétáltunk a Szajna partján és a folyón átívelõ hidakon.

Farkas Lilla