Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2014. : Hírek 2014. július : Júl.14. Magyarországé a Nemzetek Nagydíja. Pustków-Osiedle

Magyarországé a Nemzetek Nagydíja

2014. július 14. Pustków-Osiedle (Lengyelország)

Öt arany és két ezüstéremmel érkezett haza a magyar lábtoll-labda válogatott a lengyelországi Pustków-Osiedle-bõl, a július 10-tõl július 13-ig megrendezett 6. Lábtoll-labda Európa-bajnokságról. Ezzel a teljesítménnyel Magyarország az éremtáblázaton és az országok közötti pontversenyben is az elsõ helyen végzett Szlovákia és Németország elõtt. Az Eb legeredményesebb versenyzõje a három bajnoki címet begyûjtõ Kunics Réka (Nagykanizsa ZSE) volt. Tóth Gábor (Újszászi VVSE) két arannyal és egy ezüsttel a férfi mezõny legjobbjának bizonyult. A sportág „nagy öregjének” számító Tóth Gábor tizenegyedik Európa-bajnoki címénél tart.

Az Eb-én Magyarországot négy egyesület versenyzõibõl álló válogatott képviselte. A válogatók során a Z+D Cserszegtomaji SK egy, a Borjád SE kettõ, a Nagykanizsa Zemplén SE három versenyzõje szerezte meg az indulási jogot, az Újszászi VVSE-t négy játékos képviselte.

Hét ország csapatainak bevonulása után Stanislaw Rokosz polgármester és Peter von Rüden, az Európai Lábtoll-labda Szövetség (SFE) elnöke megnyitotta a 6. Lábtoll-labda Európa-bajnokságot. Peter von Rüden a lábtoll-labdázás lengyelországi népszerûsítéséért és az Európa-bajnokság megszervezéséért az SFE emlékplakettjét adományozta Stanislaw Rokosz, Jan Malec és Krzysztof Lipczynski részére, hárman – Marek Kaminski, Zdzislaw Siwula, Piotr Zybura – ajándékot kaptak a lábtoll-labdázás európai vezetõjétõl. A megnyitó után a helyi mazsorett és break csoportok tartottak látványos bemutatót.

Az elsõ nap programjában a csapatok mérkõzései szerepeltek. A Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Tóth Gábor összeállítású újszászi csapat címvédõként a selejtezõben Finnországot (21-11, 21-12), Franciaországot (21-14, 21-10) és Lengyelországot (21-18, 21-5) gyõzte le. Az elõdöntõben Szlovákiát verték 2-0-ra. (21-10, 21-15) A döntõben Németország Philip Kühne, Marcel Scheffel, Torben Nass összetételû gárdája volt az ellenfél. Az elsõ játszma 21-16-os megnyerése után a másodikban a németek ragadták magukhoz a kezdeményezést. 20-18-nál játszmalabdájuk is volt. Ezt sikerült a magyaroknak hárítani, és 23-21-re a gyõzelmet is megszerezni, és ezzel megismételni a 2010-es gyõzelmet.

A nõknél az Európa-bajnokságon elõször induló, a Nagykanizsa Zemplén SE játékosaiból – Kunics Réka, Morvai Noémi, Vlasics Dalma – és a rutinos cserszegtomaji Európa-bajnok Mile Alexandrából álló csapat képviselte Magyarországot. A nõi mezõny hat csapata körmérkõzésen döntötte el a sorrendet. A kanizsaiknak újoncként sem remegett a lábuk. Sorra gyõzték le ellenfeleiket. Lengyelország 2 21-6, 21-10, Lengyelország 1 21-5, 21-19, Németország 21-10, 21-12, Olaszország 21-7, 21-8. A döntõben Szlovákia Bagos Viktória, Muszka Beatrica, Pribula Éva összeállítású csapata volt az ellenfelük. Az elsõ játszmában nagyon jól játszottak a szlovákiaiak. Csak 20-20-nál sikerült utolérni õket, és nagy izgalmak között 25-23-ra megnyerni az elsõ játszmát. A második szettre megnyugodtak a magyar lányok, és a 21-17-es játszmagyõzelem az Európa-bajnoki címet jelentette.

A második napon az egynemû párosok mérkõztek. Nõi párosban a Nagykanizsa ZSE kettõse: Kunics Réka és Morvai Noémi képviselte a magyar színeket, akik számára izgalmasra sikerült a verseny. A lengyelek második számú párosának legyõzése után (21-14, 21-11) a Lídia Kadzieleva, Sylwia Miazga összeállítású egyes számú lengyel páros elleni mérkõzésen Kunics Réka megsérült. A verseny egészségügyi felelõsének segítségével sikerült ugyan talpra állítani, de a folytatásban sántikálva játszott. A lengyelek ellen el is ment egy játszma (18-21, 21-14, 21-17). A sántítás szerencsére a talpalásban nem akadályozta Rékát, ponterõs játékával a továbbiakban minden ellenfelüket 2-0-ra gyõzték le, a németek párosát 21-19, 21-17-re, az olaszokét 21-6, 21-8-ra és az aranyéremért a Bagos Viktória, Pribula Éva (Szlovákia) duót 21-8, 24-22-re.

A férfiaknál a Borjád SE játékosai: Himmer János és Kleics Dávid világbajnoki bronzérmesek esélyeshez méltóan játszottak. Mindenkit leiskoláztak. A franciák 21-6, 21-9-re, a finnek 21-9, 21-14-re, a szlovákiaiak 21-10, 21-15-re bánták a velük való találkozást. Nem járt jobban a döntõben (21-13, 21-14) a Sven Walter, David Zentarra német páros sem. A borjádiak a múlt évi vb bronzérmük mellé az elsõ Európa-bajnoki címüket is megszerezték.

A harmadik napon a vegyes párosban az újszászi Tóth Gábor a nagykanizsai Kunics Rékával indult. A selejtezõkben könnyû gyõzelmeket arattak a lengyel (21-7, 21-8) és a francia (21-4, 21-4) párosok ellen. Az elõdöntõben a szlovákiai Szimkó Balázs, Pribula Éva duó sem állította nehéz feladat elé õket (21-10, 21-17). A döntõben a német David Zentarra és Sarah Walter volt az ellenfelük. Mindkét páros ugyanazt a taktikát követte. A nõk magasra feladott labdáit a férfiak nagy erõvel talpalták a másik térfélre. Tóth Gábor a vegyes párosban kevésbé alkalmazott sáncolással igyekezett megakadályozni – többször sikerrel – ellenfele pontszerzését. A mindkét játszmában 21-18-as gyõzelem Tóth Gábor jól helyezett erõs talpalásainak és Kunics Réka jó labdaszedéseinek köszönhetõ.

Az egyéni versenyekkel és a magyar csapat számára nem várt eredményekkel zárult az Eb. A férfi egyéniben a címvédõként induló Tóth Gábor a finn Pekka Marjamäki (21-18, 21-13), a francia Léo Bertrand (21-10, 21-9) és a lengyel Patrik Siwy (21-12, 21-16) legyõzése után a szlovákiai Szebasztián Költõvel elõdöntõzött. Szoros mérkõzésen 21-17, 21-18-ra Tóth nyert. A döntõben a német David Zentarra következett. Legutóbbi, májusi összecsapásukon Tóth nyert. Most fordult a kocka. Tóth Gábor nagyon küzdött, de nem bírt a nála tíz évvel fiatalabb ellenfelével és 21-15, 21-17-re vesztett. Zenterra megtörte a magyar hegemóniát, és az Eb-k történtének elsõ nem magyar férfi egyéni gyõztese lett.

Nõi egyéniben a szintén címvédõ Mile Alexandra már a selejtezõt rosszul kezdte. Kikapott a lengyel Lídia Kadzielevától, és csak csoport másodikként ment tovább. Az elõdöntõben aztán megtáltosodott, és jó játékkal verte régi riválisát, a német Sarah Waltert. A döntõben a szlovákiai Bagos Viktória ellen nagyon rapszodikusan játszott. Az elsõ játszmában szinte pontot sem csinált (21-4) A másodikban 20-16-nál négy játszmalabdája volt. Mindet kihagyva, 22-20-ra veszett. Bagos Viktória Szlovákia elsõ Európa-bajnokságát nyerte.

A lábtoll-labdázást 15 éve Újszászon megismerõ pustkówiak Jan Malec vezetésével színvonalas Európa-bajnokságot rendeztek. A zökkenõmentes lebonyolításban Fehér Judit, a verseny fõbírójaként, Heinek Amáta versenybíróként sokat segített nekik.

A magyar csapat nagyon jól és eredményesen mûködött. Fehér János csapatvezetõként, Orbán Tibor férfi szövetségi kapitányként, Budavölgyi Kálmán nõi szövetségi kapitányként, Takács Endre edzõként jól szervezte a csapatot. Az éppen nem versenyzõ játékosok lelkesen biztatták pályán lévõ társaikat. Az eredmény is kiváló. Ismét, immár hatodszor Magyarország nyerte a Nemzetek Nagydíját. A hatalmas serleget további kétévi megõrzésre Peter von Rüden, az SFE elnöke adta át a magyar válogatottnak.

A mérkõzések közötti és utáni szünetekben folyt a barátkozás különbözõ nemzetek között. A magyar csapat tagjai rész vettek az olasz Luca Alessandrini pulzusmérõ órákkal és pántokkal végzett felmérésében, együtt szurkoltak a német csapat tagjaival a foci vb döntõjében.

A magyar csapat tagjai a hatnapos utazás kezdetén Kassán tettek rövid sétát. Elénekelték a Himnuszt a kassai dóm altemplomában II. Rákóczi Ferenc sírjánál, majd a csigalépcsõkön felmásztak a dóm 42 méter magas tornyába. A hazafelé úton Zakopanéban a Kasprowy Wierch (Gáspár-csúcs) alatt 1959 méteren található állomásra lanovkáztak, majd végállomásról sétálva érték el a szép kilátást nyújtó1987 méter magas csúcsot.

Esõs városnézés Kassán

A kassai dóm elõtt

Rákóczi sírjánál

Kilátás a toronyból

A csapatok bevonulása

A magyar csapat

Bevonulás

A magyar csapat a megnyitón

Stanislaw Rokosz és Peter von Rüden

Stanislaw Rokosz, Fehér János és Piotr Zybula

Ifjú breakesek

Mazsorettek

Hatásos befejezés

Akrobatikus break

Magyarország - Finnország

Magyarország - Szlovákia nõi döntõ

Magyarország - Németország férfi döntõ

Kunics Réka a nõi páros döntõben

Kleics Dávid talpalása a férfi páros döntõben

Európa-bajnok páros: Kleics Dávid és Himmer János. Középen edzõjük Orbán Tibor

Kunics Réka és Tóth Gábor játszotta a vegyes párost

Magyar támadás

Mile Alexandra

David Zentarra és Tóth Gábor

Férfi csapat. Európa-bajnok: Magyarország

A bajnoki serleggel

Nõi csapat. Európa-bajnok: Magyarország

Férfi páros: Európa-bajnok: Kleics Dávid és Himmer János (Magyarország)

Nõi páros. Európa-bajnok: Morvai Noémi és Kunics Réka (Magyarország)

Vegyes páros. Európa bajnok: Tóth Gábor és Kunics Réka (Magyarország)

Férfi egyéni: 2. Tóth Gábor (Magyarország)

Nõi egyéni: 2. Mile Alexandra (Magyarország)

Fehér János az ajándék csapatképpel

Magyarország nyerte a Nemzetek Nagydíját

Jó volt a serlegtermés

6. Európa-bajnokság

Drótkötélpálya

Csúcs a felhõk között

Csúcsra fel

Emelkedõ

Hófoltok

Orbán Tibor fenn a csúcson

Becskereki Sándor

A Kasprowy Wierchen

Zakopánéban

Fotó: Fehér Judit és Orbán Tibor