Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2011. : Hírek 2011. október : Okt.19. Tarolnak a lábtoll-labdások. Szeged

Tarolnak a lábtoll-labdások

2011.10.19. Szeged

Pusztaszer - Országos bajnok lett a szeptemberi jánoshidai versenyen a pusztaszeri serdülõ lábtoll-labda csapat. A felnõtt, az ifi és a gyermek korosztályban is szép eredményeket értek el az utóbbi években. Három pusztaszeri diák még az utánpótlás válogatottba is bekerült.

Bobkó Anna - Délmagyarország napilap 2011.10.19.

– A lábtoll-labda Kínából terjedt el, ott manapság is sokan játsszák a parkokban – hallottuk Vágó Tibortól. A pusztaszeri általános iskola testneveléstanára tíz évvel ezelõtt hallott elõször errõl a sportágról, amikor az országos szövetség elnöke bemutatkozott egy televíziós vetélkedõben. Telefonon megkereste, és tõle rendelte meg elsõ labdáját. A játékszer négy félbe vágott lúdtollból áll, amelyeket egy gumitalpba állítanak. A talp alatt 5–7 papírkorong mozgása adja a labda rugalmasságát, amely 1,5 dekagramm súlyú.

A játék lényege, hogy a labdához csak lábbal lehet hozzáérni, úgy kell átrúgni az ellenfél térfelére. A csapatokat három-három játékos alkotja. Pusztaszeren közel 30-an járnak rendszeresen az edzésekre: gyerek, serdülõ, ifi és felnõtt kategóriában is indulnak a versenyeken. Eredményeik figyelemreméltók. Csak a legutóbbiakat említve: szeptember 24-én Jánoshidán, a serdülõ lábtoll-labda országos bajnokságon a Bárkányi Márk, Dékány Dávid, Fehér Zsolt alkotta csapat bajnok lett. A gyerek lány páros, Szabó Luca és Szeri Boglárka a szeptember 3-i újszászi kupáról tért haza ezüstéremmel. A szeniorok, Pigler Tamás, Tóth Zoltán és Vágó Tibor pedig a júliusi bólyi országos bajnokságon állhatott fel a dobogó legfelsõ fokára. A pusztaszeri lábtoll-labdások külföldi rendezvényeken is részt vesznek, jártak már Szerbiában és Szlovákiában is. Három játékos – Gyapjas Adrienn, Dékány Dávid és Terecskei Róbert – pedig a magyar utánpótlás válogatottba is bekerült.

– Korábban is volt foci- és kézilabdacsapat az iskolában. Öt éve azonban csökkent a tanulók létszáma, ezért játszottunk egyre többet lábtoll-labdát. Ehhez kevesebb ember is elég, és a helyigénye is kicsi. A diákok a folyosón szünetekben és a tanteremben is tudnak gyakorolni – hallottuk Vágó Tibortól, akitõl megtudtuk: sok türelem és kitartás kell ahhoz, hogy a megfelelõ technikát elsajátítsák a játékosok. Speciális felszerelésre azonban nincs szükség. Bár már kifejlesztettek kifejezetten lábtoll-labdázáshoz használható cipõt: ennek laposabb a feje, mint az átlagos lábbelinek, így könnyebb vele eltalálni a labdát.

Országos bajnok lett a szeptemberi jánoshidai versenyen a pusztaszeri serdülõ lábtoll-labdacsapat.

Fotó: DM/DV

Forrás: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tarolnak_a_labtoll-labdasok/2245638/