Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2009. : Hírek 2009. 14. Hungarian Open : Aug.10. Nemzetközi konferencia és multikulturális show. Újszász

Nemzetközi konferencia

2009. augusztus 10. Újszász

Augusztus 10-én a hajnalig tartó Kasza diszkó után a délutánig tartó alvást, vagy a szolnoki strandolást választhatták a 14. Hungarian Open résztvevõi. A többség a szunyókálást választotta. A tiszaligeti strandoláson huszonöten vettek részt. Míg a versenyzõk pihentek, addig a csapatvezetõk és a meghívott Jász-Nagykun-Szolnok megyei sportvezetõk az újszászi városháza dísztermében nemzetközi sportkonferencián vettek részt, és az Európa Unió Sportról szóló Fehér Könyvérõl tanácskoztak. A konferencián a Hungarian Openen résztvevõ tizenegy ország küldöttei mellett részt vett Kiss János, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyûlés alelnöke és a megyében vendégeskedõ Arnaud Alain vezette francia küldöttség is. A konferenciát Molnár Péter Újszász polgármestere nyitotta meg, és kívánt jó tanácskozást az idõszerû és fontos témában. Ezt követõen két elõadás hangzott el. Elõször angol nyelvû elõadásban Göntér Krisztina, szakmai fõtanácsadó (Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkár Titkársága) mutatta be a sport helyzetét az EU-ban. Kitért a problémákra, ismertette az EU-s pályázati lehetõségeket. Bemutatta az Európai Unió Sportról szóló Fehér Könyvét, amelyet a további munkához valamennyi résztvevõ anyanyelvén megkapott.

A második elõadó Salga Péter, a Magyar és a Nemzeti Szabadidõsport Szövetség fõtitkára volt, aki A szabadidõsport feladatai és lehetõségei a Fehér Könyv alapján Magyarországon címmel tartott elõadást. Részletes, sok adattal alátámasztott képet adott a magyar szabadidõsport helyzetérõl.

A két elõadás után Fehér János, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség fõtitkára vezetésével kerekasztal beszélgetés zajlott az elõadásokon elhangzottakról. A résztvevõk nagyon aktívak voltak, mindkét elõadóhoz záporoztak a kérdések és a vélemények.

Ebéd után Peter von Rüden, az Európai Lábtoll-labda Szövetség (SFE) elnökének vezetésével mûhelymunka következett, amelyen a lábtoll-labda sportág európai fejlõdésérõl, az EU-s források elérési lehetõségeirõl, a Fehér Könyvben megfogalmazottakhoz a kapcsolódási pontok megtalálásáról, a nemzeti szövetségek és az Európai Lábtoll-labda Szövetség együttmûködési lehetõségeinek szélesítésérõl, a következõ világbajnokság idõpontjáról nyilvánítottak véleményt a résztvevõk.

15 órakor 113 férfi és 61 nõ részvételével megkezdõdött az egyéni verseny.

Göntér Krisztina elõadása (Letöltés)

Salga Péter elõadása (Letöltés)

A konferencia résztvevõi

Fehér János, a konferencia levezetõ elnöke

Bali István és a francia CDSMR delegáció

Magyar, német, osztrák és görög résztvevõk

Salga Péter, Göntér Krisztina, Molnár Péter, Fehér János és Turcsányi Ferenc tolmács

Molnár Péter polgármester köszöntötte a konferencia résztvevõit

Francia, német, angol, finn, görög  és lengyel résztvevõk

Göntér Krisztina az Európai Unió sportról szóló Fehér Könyvérõl tartott elõadást

Salga Péter a magyar szabadidõ sport helyzetérõl tartott elõadást

Mit tehet az egyén a sport területén?

Sok a tennivaló!

Munkamegbeszélés

Feke Gábor (Szlovákia), Dobák Róbert (Szerbia), Francois Grignard (Franciaország), Barbara von Rüden és Peter von Rüden (Németország)

Súlyos gondok

Mathiopoulos Kostas és Ntaioglou Nikos (Görögország) az asztal egyik, Michael Holzapfel (Ausztria), Pekka Marjamäki (Finnország) és Fehér János (Magyarország) az asztal másik végén

A mindig vidám Francois Grignard

Fotó: Fehér Judit