Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2009. : Hírek 2009. április : ápr.6-9. Nemzetközi tapasztalatcsere. Hagen

Nemzetközi tapasztalatcsere

2009. április 6-9. Hagen (Németország)

Az NCA Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma támogatásával a Magyar Lábtoll-labda Szövetség tagszervezeteinek vezetõi, edzõi és aktívái – Budavölgyi Kálmán, Budavölgyi Kálmánné (Nagykanizsa ZSE), Pénzváltó István (Nyárlõrinc), Laskiné Spingár Éva (Szepetnek SE), Vágó Tibor (Pusztaszer), Bakó Jánosné, Fehér János, Fehérné Szekeres Zsuzsanna, Kurdiné Tóth Melinda, Tóth István és Tóth Istvánné (Újszászi VVSE), valamint Földi Gyula és Kézér Béla gépkocsivezetõk április 6-tól április 9-ig németországi tapasztalatcserén vettek részt. A látogatás során Észak-Rajna-Westfália tartományban, Hagenban jártak, abban a városban, ahonnan 1991-ben európai útjára indult a lábtoll-labdázás.

A delegáció tagjai az ott tartózkodás során megbeszéléseket folytattak a VFL Eintracht Hagen és a FFC Hagen vezetõivel. Megismerkedtek az egyesületek felépítésével, mûködésével, eredményeivel, gondjaival. Tájékozódtak a forrásteremtés németországi lehetõségeirõl, az állam, a tartomány, a város és a szponzorok támogatási formáiról és hajlandóságáról. A tanácskozásokon mindkét fél nagyon aktív volt. A magyar küldöttség tagjai sok kérdést tettek fel a házigazdáknak, akik számos õket érdeklõ témában vártak választ. A megbeszélések végén a további együttmûködés területei is körvonalazódtak, amelyet a vendéglátók három szinten képzelnek el. Az elsõ szint: a németországi és a magyarországi egyesületek együttmûködése, csoportok rendszeres cseréje. Második szint: a német és magyar szövetség együttmûködése edzõtáborok szervezése és szakemberképzés területén. Harmadik szint: közös fellépés és pályázás az Európai Lábtoll-labda Szövetséggel az Európai Unió szervezeteinél a lábtoll-labdázás európai fejlesztése érdekében. Az együttmûködések szerzõdésbe foglalására a tervek szerint az augusztusi viszontlátogatás során kerül majd sor.

Edzéslátogatásra és közös játékra is sor került a Käthe Kollwitz sportcsarnokban az FFC Hagen edzésén, amelyen az FFC Hagen világbajnokságra készülõ válogatottjai is részt vettek. Az edzésen egy harmadik hageni egyesület, a Haspe 70 képviselõje Richard Schönekäse is jelen volt, aki a magyarországi versenyek lebonyolításáról érdeklõdött, és a magyar tapasztalatok felhasználásával közös számítógépes program létrehozását javasolta.

A szívélyes vendéglátók Michael Nölle (VFL Eintracht Hagen) és Uwe Walter és Doris Walter (FFC Hagen) egy olasz étteremben díszvacsorát adtak a magyar delegáció tiszteletére, valamint érdekes és látványos kulturális és turisztikai programot szerveztek a vendégeik részére, amelyben hageni városnézés, egész napos látogatás a Freilicht Múzeumban, rajnai sétahajózás, a kölni Olimpiai és Sportmúzeum megtekintése, a kölni dóm 509 lépcsõjének megmászása és a hohenlimburgi kastély megismerése szerepelt.

Az út során többször elõkerült a lábtoll-labda és került sor közös játékra.

Az út sikeres volt. A németországi tapasztalatok jól hasznosíthatók a magyar gyakorlatban. A magyar-német kapcsolatok mindkét fél hasznára tovább erõsíthetõek. Az út a magyar tagszervezetek együttmûködését is segítette.

Indulás

Lábtoll-labdázás az elsõ németországi pihenõben

Új játékosok

Az elsõ találkozás a német vendéglátókkal

Vacsora  a Jugendherbergében

A szállás és az étkezések helyszíne a hageni Jugendherberge volt

Együtt a csapat

Hageni városnézésen

A hageni városháza

Megérkezés a Freilicht Múzeumba

A szabadtéri múzeum térképe

A kovács mesterség szakértõi: Pénzváltó István és Kézér Béla

Laskiné Spingár Éva paróka próbán

A sokadik kovács mûhelyben

Tóth István, a zárszakértõ

Pénzváltó István a kovácsoló gépnél

A városközpont házai

Szénégetõ boksa

Pihentetõ lábtoll-labdázás

Díszvacsorán az olasz étteremben

Finom falatok

Szakmai megbeszélés Michael Nöllével, az Eintracht Hagen vezetõjével

15 éves az ismeretség. Michael Nölle és Fehér János

Közös éneklés

A kölni kikötõben

Sétahajózás a Rajnán

Látkép a hajóról

Ezzel megyünk haza

Focizás a Sportmúzeum tetején

Lábtoll-labdázás a kölni Sportmúzeumban

Lábtoll-labdázás háló helyett egy pad fölött

A Sportmúzeumban

A Sportmúzeum elõtt

Még száz lépcsõ a kölni Dóm tetejéig

Kilátás fentrõl

A Rajna fentrõl

Fenn a toronyban

A világ legforgalmasabb vasúti hídja

Ismerkedés

Hohenlimburgban

Amit a hideg hengerelésrõl tudni kell

Találkozás egy boszorkánnyal

A hohenlimburgi kastély udvarán

Az FFC Hagen edzésén

Passzolgatás

A hálónál

Férfi páros

A hazaiak

Új nõi csapat alakult

Jöhet a labda

Földi Gyula akcióban

Magyar-német vegyes csapatok

Csoportkép az FFC Hagennal

Uwe Walter, Doris Walter, Ludwig Zentara és Michael Nölle

Az FFC Hagen bemutatása

Ajándék Magyarországról

A vendéglátók húsvéti tojásokkal kedveskedtek

Búcsúzás

Indulás haza

Fotó: Fehér János, Földi Gyula, Kézér Béla