Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2019. : Jún. 25. Tajvani utazás. Tajvan

Tajvani utazás

Június 20-25 Tajvan

Június 20-án a magyar ifjúsági és junior lábtoll-labda válogatott és kísérõi öt napra Tajvanba utaztak, ahol a kétnapos nemzetközi lábtoll-labda és shuttleball találkozó keretében tajvani ifjúsági és felnõtt csapatokkal mérkõztek. A 26 fõs küldöttségbõl 23-an újszásziak voltak: Bakó Lili, Diós Letícia, Ézsiás Fanni, Ézsiás Zsófia, Farkas Balázs, Farkas Lilla, Kanalas Renátó, Kovács Evelin, Kovács Márton, Kökény Martin, Kökény Zoltán, Molnár Dániel, Molnár Gergõ, Szaszkó Dorka, Tóth Gábor és Vachal Krisztina játékosok, Farkas István, Fehér János, Kasza József, Kovács Nándor, Paplanos Tibor, Tánczos Krisztina és Veres Pál kisérõk. A játékosokhoz Horváth Gergõ (Nagykanizsa ZSE) és Horváth Orsolya (Pusztaszer PISZE SE), a kísérõkhöz Vágó Tibor (Pusztaszer PISZE SE) csatlakozott. A Chinese Taipei Shuttlecock and Shuttleball Association ezzel a versennyel viszonozta a három évvel korábbi újszászi vendéglátást. A játékosok utazását a Nemzeti Tehetség Program támogatta. A kísérõk az EMMI nem olimpiai sportágak szakmai támogatásából és saját költségbõl utaztak. 

A 18 tagú csapatban 11-en a Magyarország jó tanulója – jó sportolója díj többszörös tulajdonosai. Hatan – Bakó Lili, Diós Letícia, Ézsiás Fanni, Ézsiás Zsófia, Farkas Lilla, Horváth Orsolya – június elején kaptak értesítést, hogy a 2017/2018. tanévi kimagasló tanulmányi és sporteredményeik alapján ismét elnyerték a díjat. A csúcstartó Farkas Lilla, aki már hetedszer érdemelte ki az elismerést. A jó tanulók mellett nehéz anyagi körülmények között élõ tehetséges fiatalok is helyet kaptak a csapatban. Valamennyien serdülõ, ifjúsági és diákolimpiai bajnokok. Többen már a felnõtt mezõnyben is helytálltak. Farkas Balázs, Kanalas Renátó, Kökény Martin és Kökény Zoltán rendszeresen érmeket csípnek el a felnõttek elõl. Vachal Krisztina és Farkas Lilla ifjúságiként jelenleg a felnõtt nõi mezõny legjobbjai. Augusztusban világbajnoksági résztvevõk.

Budapest – Párizs, Párizs – Tajpej útvonalon hosszú, 16 órás utazás után érkezett meg a csapat Tajvan fõvárosába. Gyors elhelyezkédés után rögtön kínai ebéd várt a magyar csapatra. A forgatható üvegasztaloknál halat, polipot, kagylót, rákot, sok zöldséget és rizst tálaltak részükre. A különleges ételekkel becsülettel megküzdött mindenki. Ebéd után városnézés következett. Elõször a városházára látogattunk, ahol Tajvan és Tajpej történelmével ismerkedtünk meg. Utána a Taipei 101 felhõkarcolót kerestük fel, amely egy 509,2 méter magas, 101 emeletes épület. 1999-tõl 2004-ig építették, és 2004. december 31-én adták át tûzijáték kíséretében. 2009-ig a világ legmagassabb épülete volt. Évente egy millió látogatója van. Jelenleg már csak 9. a magas épületek rangsorában, de még mindig a világ leggyorsabb toronyházi liftjével büszkélkedhet, melynek sebessége 60,4 km/h. Ez a lift röpítette a 86. emeleti kilátóig az újszásziakat. A nap a Patio 46 étteremben nyitó, üdvözlõ partival fejezõdött be. Itt a nemcsak kínai, hanem európai és amerikai ételeket is lehetett enni.

Rövid aklimatizáció után a párás meleggel és a +6 óra idõeltolódással is megküzdve a második nap a himnuszok, a rövid üdvözlõ beszédek, fegyveres harci bemutató, deszkatörõ karatézõk és zsonglõr lábtoll-labdázók bemutatói után a Hujiang Senior High Schoolban, – amelynek fényújságján folytamatosan futott a magyar csapatot köszöntõ szöveg – az ötfõs shuttleball csapatok mérkõzéseivel megkezdõdött a verseny.

A shuttleball egy tajvani eredetû játék. Magyarországon négy-öt éve játsszák. Igazán még nincs is hivatalos magyar neve. Formája után “ananász labdának”, nagysága miatt óriás lábtoll-labdának becézik a magyar gyerekek. Egy tíz centiméter átmérõjû gumilabdába tölcsérszerûen rögzítenek 15 centis tollakat, vagy egy a tollakat helyettesítõ lila színû mûanyag lapokból álló tölcsért. Nagysága miatt könnyebb eltalálni, mint a lábtoll-labdát, de jóval nehezebb irányítani. Ezért igen jól fejleszti a rúgó technikát.

Tajpejben ötfõs csapatban, párosban és egyéniben kellett megmutatni a távol-keletieknek, hogy ezt a labdát is jól rúgják a magyarok.

A röplabda pályán magas hálóval játszott mérkõzéseken 2-2-re végeztek az ötfõs csapatok.

A Farkas Balázs, Kanalas Renátó, Kökény Zoltán, Horváth Gergõ, Tóth Gábor összeállítású csapat 2-1-re nyert a College Shuttleball Leauge ellen.

Szintén három játszmában nyert a Kovács Márton, Kökény Martin, Molnár Gergõ, Molnár Dániel, Vágó Tibor összeállítású csapat is. Õk a Huilang High school csapatát gyõzték le.

Ügyesen játszottak a magyar nõi csapatok is, de mérkõzést nem tudtak nyerni a többségében fiúkból álló Chinese Taipei, ill. Team Taipei csapatai ellen.

Ézsiás Fanni, Farkas Lilla, Kovács Evelin, Szaszkó Dorka, Vachal Krisztina – Shen Yu-Ju, Tsai Ching-Tien, Chang Tung-Lun, Fan Yu-Hung, Lin Tsai-Ying, Chen Yu-Hsiang, Jhao Lin-Jia, Huang Pei-Chi 0-2

Bakó Lili, Diós Letícia, Ézsiás, Zsófia, Horváth Orsolya, Tánczos Krisztina – Liang Hsueh-Wen, Yang Chia-Han, Wen Chien-Hung, Wang Yen-Kai, Huang Xin, Chang Ting-Ya, Wang Chan-Hsien 0-2

A párosban együtt játszottak a férfi, a nõi és a vegyes párok. A 16 duó versenyében a hazaiak CHANG TUNG-LUN, CHEN YU-HSIANG kettõse végzett az elsõ helyen. A döntõben a Horváth Gergõ, Kökény Martin magyar párost gyõzték le 10-15, 15-13, 15-12-re. A magyar kettõs nagyon jól kezdett. Horváth Gergõ erõsen talpalt szerváit nem bírták a tajvaniak. Kökény Martin nagyon jól szedett, és jó feladásait Horváth Gergõ brutálisan bombázta az ellenfél térfelére. A második játszmára taktikát változtattak a hazaiak. Rövidebb szervákat adtak, és az ollózásban is pontosabbak voltak. Szoros játékban egyenlítettek. A harmadik szett is szoros volt. A tajvaniak a végén jobban koncentráltak és övék lett az aranyérem. A további magyar helyezések: 5. Kanalas Renátó, Molnár Gergõ, 6. Kovács Márton, Molnár Gergõ, 10. Szaszkó Dorka, Vachal Krisztina, 12. Farkas Balázs, Kökény Zoltán, 14. Diós Letícia, Ézsiás Zsófia, 15. Ézsiás Fanni, Farkas Lilla, 16. Bakó Lili, Horváth Orsolya.

Az egyéniben két magyar és két tajvani játszott. A férfiaknál Wen Chien-Hung lett az elsõ. 2. Tóth Gábor, 3. Farkas Balázs, 4. Wang Chan-Hsien

A versenyt és a magyar csapatot meglátogatta Nagy Izabella, a Tajpejben mûködõ magyar misszió munkatársa, akinek nagyon tetszett a számára új játék, a tajvani és a magyar csapat játéka.

A második versenynapon lábtoll-labdázásban mérkõztek a résztvevõk. A Farkas Balázs, Kanalas Renátó, Kökény Zoltán, Horváth Gergõ, Tóth Gábor öszeállítású team viszonylag könnyedén nyerte a csapatversenyt. Az érdekes lebonyolítás eredményeként több férfi csapatot legyõzve 3. Ézsiás Fanni, Farkas Lilla, Szaszkó, Dorka, Tánczos Krisztina, Vachal Krisztina.

Férfi páros: 1. Horváth Gergõ, Kanalas Renátó, 2. Wen Chien-Hung, WangYen-Kai, 3. Farkas Balázs, Kökény Zoltán

Horváth Gergõ Kanalas Renátóval is kiváló párost alkotott.

Nõi páros: 1. Ézsiás Fanni, Farkas Lilla, 2. Szaszkó Dorka, Vachal Krisztina. Kettõs magyar gyõzelem.

Idõhíány miatt a férfi és nõi egyéniben és a vegyes párosban nem játszották le a négyes körmérkõzést. Az elsõ számú játékosoknak nevezettek az elsõ helyért, a második számúak a harmadik helyért mérkõztek.

Vegyes páros: 1. Chang Tung-Lung, 2. Farkas Balázs, Kovács Evelin, 3. Molnár Gergõ, Szaszkó Dorka

Nõi egyéni: 1. Vachal Krisztina, 2. Liang Hsueh-Wen, 3. Farkas Lilla

Férfi egyéni: 1. Wen Chien-Hung, 2. Tóth Gábor, 3. Kanalas Renátó, 4. Chen Yu-Hsiang

Váratlan, kellemetlen eredménnyel fejezõdött be a verseny. Tóth Gábor két játszmában lábtoll-labdázásban is vereséget szenvedett a tajvaniak legjobbjától. Kanalas Renátó szép játékkal egyenlített.

A tajvaniak a shuttleballnak is köszönhetõen sokat fejlõdtek a lábtoll-labdázásban. Talán Franciaországban még nem, de két év múlva már nehéz ellenfeleik lehetnek a magyaroknak.

Utolsó nap kirándulás szerepelt a programban. A Yangmingshan Nemzeti Park volt az úti cél, amely híres a cseresznyevirágairól, a forró forrásokról, a kénbetétekrõl, a fumarolokról, a mérges kígyókról, a túraútvonalakról és a tajvani legmagasabb alvó vulkánjáról, a 1120 magas Hét Csillag-hegyrõl. A parkban szakadó esõben a bambuszok között kanyargó ösvényen másztunk fel a hegytetõre, ahol az esõ és a felhõk miatt nem sokat láttunk, csak a fumarolából kitörõ gõz süvítõ hangját hallottuk, és a kénszagot éreztük.

– A fumarola olyan nyílás a földkérgen, vagy más égitest kérgén, amelyen keresztül gõz és gázok törnek a felszínre. A fumarolából kitörõ vízgõz hõmérséklete általában 200-900 °C. A szabad levegõn a vízgõz kondenzálódik, az ásványi anyagok és a szennyezõdések jó része kiválik belõle, innen a hegy fölött gomolygó füst. (Wikipédia)

A hegyi túra után egy elegáns étteremben zajlott a búcsúebéd. Utána shoppingolás következett az egyik elõkelõ plázában. (Nekünk túl drága volt.)

A vacsorával egybekötött eredményhirdetés és a búcsúzkodás a csapat szálláshelyén, a négy csillagos Beautiful hotelben zajlott. Minden versenyszámban szép érmeket kaptak a legjobbak. Emlékül a verseny pólóját is megkapta mindenki. A hosszú eredményhirdetés és a sok fotózkodás miatt a csapatok tervezett mûsorának elõadására már nem is maradt idõ. Kasza József nemzetközi DJ azoban az Újszász dala angol és magyar nyelvû verziójának kétszeri lejátszásával nagy hangulatot teremtett. Mindenki táncra perdült. Táncolva fejezõdött be a sikeres tajvani utazás. A tajvaniak nagyon szívélyes vendéglátók voltak. Reméljük, találkozunk még velük. Meghívtuk õket a jövõ évi 25. Hungarian Openre.

A tajvani utazás szakmai tapasztalatai

Az utazás és a verseny élménye további motivációt adott a résztvevõknek a további sportolási tevékenységük folytatásához.

A nemzetközi versenyen résztvevõk között erõsödött az összetartás, a csapatkohézió és az együttmûködési készség.

A válogatott mezben versenyzés fejlesztette a résztvevõk nemzeti érzéseit, magyarság tudatát.

Új versenyzési taktikákat és technikákat ismertek meg a résztvevõk.

Javult a résztvevõk angol nyelvi kommunikációja.

Bõvültek a résztvevõk földrajzi, történelmi és társadalmi ismeretei.

A résztvevõk megismerkedtek a kínai emberekkel, a kínai életstílussal.

A tajvani utazás sportdiplomáciai szempontból is hasznos volt. A lehetõségek szerint folytatni kell a kapcsolatot a Chinese Taipei Shuttlecock and Shuttleball Association-nal.

Fehér János

Fotógyûjtemény (Kovács Nándor)

Hajnali indulás

Az elsõ csapatkép

Megkezdõdött a nagy utazás

Sorban állás a Liszt Ferenc repülõtéren

A repülõn

Párizsban

Tóth Gábor a Párizs - Tajpej járaton ünnepelte 37. születésnapját

Megérkezés Tajpejbe

A fogadó bizottsággal a tajpeji repülõtéren

Tajvani buszozás

Az elsõ tajvani ebéd

Pálcikával

A tajpeji metrón

Taipei 101

A városháza múzeumában

Aratás

Pagoda

Kovács Evelin

Kilátás a 87. emeletrõl

Fenn a toronyban

Ézsiás Fanni, Ézsiás Zsófia és Diós Letícia

A kilátó teraszon

Vacsora

Kilátás a szállodából

Hidak

Tajpeji utcán

Utcarészlet

Plakát

Tolmácsok

Fotó: Fehér János