Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2007. : Világbajnokság 2007 : okt.9. Miniszteri Találkozó

Bajnai Gordonnál tett látogatást Kína sportminiszter-helyettese

2007. Október 9. Budapest

Xiao Min asszony, Kína sportminiszter-helyettese, a Kínai Olimpiai Bizottság alelnöke, a Lábtoll-labda Világszövetség elnöke, hivatalában kereste fel Bajnai Gordon sportot felügyelõ minisztert. A találkozón jelen volt dr. Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára, és Elbert Gábor sport szakállamtitkár is.

A miniszterhelyettes asszony köszönetet mondott a hazánkban zajló lábtoll-labda világbajnokság magas színvonalú rendezéséért. Kihangsúlyozta, hogy nagy jelentõségûnek tartja magyarországi látogatását, hiszen mindkét Kormány fontosnak tartja a sportkapcsolatok fejlesztését. Mint mondta, ez a kapcsolat az ötvenes évektõl kezdve zavartalan, hiszen sok kínai edzõ tanulta mesterségét Magyarországon, míg a magyar szakemberek sikerrel dolgoztak Kínában. Magyarország 1896. óta sportnagyhatalom, és a kölcsönös elõnyök alapján, a pekingi ötkarikás játékokon túl is hatalmas lehetõségek rejlenek az együttmûködésben. Xiao Min asszony végezetül, köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy támogatta Kínát az olimpia rendezési jogának elnyerésében.

Bajnai Gordon, válaszában örömét fejezte ki abban a tekintetben, hogy a két ország közötti, hagyományosan erõs diplomáciai kapcsolatok további fejlõdésnek indultak. Tavasszal Dr. Ujhelyi István államtitkár úr, nemrég Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr látogatott Kínába, a közelmúltban Peking polgármestere járt Budapesten, mintegy két hét múlva pedig az ÖTM minisztere és sport szakállamtitkára utazik a keleti országba. Reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy további kölcsönös edzõtáborozások lehetõségérõl is sikerül megállapodni.

Mindkét fél a kapcsolatok kitûnõ példájának minõsítette, hogy kedd este a Körcsarnokban a világ legjobbjaival felálló kínai nõi asztalitenisz válogatott, Bátorfi Csilla tiszteletére, gálamérkõzés keretében méri össze tudását Európa legjobbjával, a magyar együttessel. A gálát megtekinti Xiao Min asszony, dr. Ujhelyi István és Elbert Gábor is.

Xiao Min és Bajnai Gordon

www.sportolonemzet.hu