Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2011. : Hírek 2011. Augusztus : Aug.18. Lábtoll-labdázás a tiszadobi Gyermekotthonban. Tiszadob

Lábtoll-labdázás a tiszadobi Gyermekotthonban

2011. augusztus 18. Tiszadob

2011 februárjában nyertem felvételt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Illyés Sándor Szakkollégiumába, mely fõleg a pszichológia és a neveléstudományok iránt érdeklõdõ hallgatóknak nyújt segítséget tudományos-szakmai munkájuk kibontakozásához.

Elsõ félévem mûhelymunkája zárásaként öt társammal a tiszadobi Gyermekotthonba látogattunk el augusztus 17-21 között. A tábor 3 fõ napjára egész napos fejlesztõ-játszó foglalkozásokkal készültünk.

Egyik általam vezetett foglalkozás a lábtoll-labda megismertetése volt, melyben célként tûztem ki magam elé, hogy a gyerekeket egy olyan sportággal hozzam össze, amelyet nap, mint nap ûzhetnek. Az Otthonban az egyetlen sporteszközt igénylõ sportág, ami a rendelkezésükre áll, az a futball, illetve egy hatalmas trambulin is áll az udvaron.

A lábtoll-labda a gyerekek számára ismeretlen volt, ezért nagy kíváncsisággal és érdeklõdéssel gyûltek össze a foglalkozás kezdetére. Motivációjuk viszont a rúgások bemutatása alatt rohamosan csökkent. Néhányuk alacsony kudarctûrõ képessége hamar megmutatta magát. Nem mertek belerúgni a labdába, inkább passzív megfigyelõként nézték a többieket.

Ez a helyzet szerencsére enyhült, amikor mindannyian egy nagy körben játszottunk.  Ezután pedig párokat alkotva passzolgattunk. Ekkor már mindenki megbarátkozott az ismeretlen labdával, és élvezte a páros játékot.

A gyerekek annyira belelendültek, hogy a foglalkozás végén még egy dekázóversenyt is tudtunk rendezni, melyen nyolc fiú és egy lány vett részt. Az indulók egy-egy lábtoll-labdát és egy versenyt és rúgásokat bemutató CD-t kaptak ajándékba, melyet az Újszászi VVSE adományozott a tábornak.

A foglalkozás sikerességét mutatja, hogy az egyik leghosszabbra sikerült, illetve más napokon is játszottunk a gyerekek kérésére.

A szervezett programokon kívül kétszer strandolni vittük a gyerekeket, táncversenyt szerveztünk, illetve az utolsó este palacsintát sütöttünk, melyet egy rövid diszkó zárt.

A programokon rendszeresen 15 fõ vett részt, a legfiatalabb 8 év körüli, míg a legidõsebbek 17 évesek is elmúltak már. Többségben mégis a kisebbek voltak.

Szabó Nóra

Dekázó verseny

Körjáték

Páros játék

A labda

Rúgáshoz készülõdve

Labdára várva

Fotó: Tóth Tamás