Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2010. : Hírek 2010. Május : Máj.24. Diák önkéntes képzés. Újszász

Diák önkéntes képzés.

2010. május 22-24. Újszász

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával határon átnyúló diák önkéntes képzést szervezett.

A képzés célja: határon túli és határon belüli diáksegítõk, diák önkéntesek és fiatal rendezvényszervezõk közös képzése a hajdújárási ARK Marathon Klubbal (Szerbia) és a királyhelmeci (Szlovákia) Slavoj Testnevelési Egyesülettel.

A képzés célja az alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói közül olyan fiatalok kiválasztása, és egy többfordulós képzési-oktatási folyamat után a rendezvények szervezésébe, lebonyolításába való bekapcsolása volt, amellyel a lábtoll-labda sportágat segítõ és folyamatosan idõsödõ korosztály a jövõben felfrissíthetõ és kiváltható lehet. A képzésben résztvevõk három alkalommal találkoztak. A találkozókon elméleti és gyakorlati képzésben részesültek.

A jól sikerült márciusi királyhalmi és az áprilisi királyhelmeci találkozó után a záró rendezvénynek május 22-24-én Újszász adott otthont.

Már 21-én gyülekezett a társaság. Elsõként a királyhalmiak érkeztek, utána a szepetnekiek és pusztaszeriek, majd a Zemplénben és Borsodban kialakult árvízi helyzet miatt kerülõúton a királyhelmeciek is befutottak. Vacsora után a nagykanizsaiak és az újszásziak csatlakozásával teljessé vált a mezõny, amely a lábtoll-labda rokon sportágaival ismerkedett. A résztvevõk nagy kedvel játszották a petacát, az indiacát, a shuttleballt, a da caut, a sepaktakrawt és a foot baget.

Május 22-én az ünnepélyes megnyitó után a résztvevõk körében nagyon kedvelt Barátság Kupa keretében a versenyrendezési ismeretek gyakorlati alkalmazása következett. Kurdi Gábor vezetésével az önkéntesekbõl álló versenybíróság készítette a sorsolást, irányította a játékvezetõket, vezette a versenyadminisztrációt. Minden résztvevõ játékosként és játékvezetõként is bizonyította, hogy elsajátította a játékszabályokat.

Ebéd után Újszásszal ismerkedtek az önkéntesek. Rövid várostörténeti ismertetõ után a református templomba látogattak, ahol Páncél János fogadta õket, és mutatta be a templomot, majd könyvébõl felesége, Márta néni olvasott fel egy részletet a délvidéki magyarok szomorú történelmébõl. Az emelkedett hangulatú, nemzeti érzésektõl átitatott találkozás után közös fagylaltozás következett.

Utána a katolikus templomhoz sétált a hatvanfõs csoport, ahol Miklós János plébános köszöntötte a határon túli és határon belüli fiatalokat, buzdította õket a magyarság összefogására. Elmesélte a templom történetét, felhívta a figyelmet a templom értékes és szép látnivalóira. A látogatás a templom alatt lévõ Orczy kripta megtekintésével fejezõdött be.

A séta után elméleti képzéssel folytatódott a nap. A kommunikáció volt a téma. Kecskés László informatika tanár közremûködésével a résztvevõk áttekintették a különbözõ internetes kommunikációs formákat, megbeszélték, hogyan lehet ezeket a lábtoll-labdázás népszerûsítésére felhasználni.

Utána a Barátság Kupa döntõit játszották. A férfiaknál 1. Huszár Dávid (Horgos), Köböl Áron (Újszász), Sinkovics Edvin (Királyhalom), 2. Farkas Balázs (Nagykanizsa), Horváth Bence (Pusztaszer), Vaskó Péter (Királyhelmec), 3. Kurdi Gábor (Újszász), Tót Konrád (Horgos), Vágó Tibor (Pusztaszer). A nõi versenyben 1. Fuszkó Timea (Királyhalom), Gulyás Adrienn (Újszász), Papp Kinga (Királyhelmec), 2. Galai Tamara (Királyhalom), Kaszonyi Viktória (Újszász), Szacskó Ágota (Újszász), 3. Bata Krisztina (Újszász), Muszka Beatrica (Királyhelmec), Tóth Virág (Újszász). A nap hangulatos nyársalással fejezõdött be.

A második nap az Újszász Kupával folytatódott. Délután Szolnokon a tiszaligeti strandon lazított a vidám társaság. A strandról visszatérve plakáttetvezés, rajzolás volt a feladat. Érdekes, szép munkák születtek, amelyeket a tûzzománc készítõ Nagy István (Királyhalom) és Kapás Ágnes (Újszász) Európa-bajnok értékelt.

A legjobb plakátokat Sebõk Richárd (Újszász), Kurdi Gábor (Újszász), Tomori Tamás (Királyhelmec) és Demeter Nikolasz, Tóth Krisztina (Királyhelmec) készítette. A további díjazottak: Galai Bianka, Kis Torma András (Királyhalom), Galai Tamara, Kozma Krisztina (Királyhalom), Kovács Péter, Papp Kinga, Visnyai Erzsébet (Királyhelmec) és Soltész Fatime (Újszász).

A mûvészkedés után a tanfolyamzáró teszt megírásával számoltak be megszerzett ismereteikrõl a fiatalok. A tesztben sportágtörténeti, versenyszervezési, játékszabály és a meglátogatott nevezetességekre vonatkozó kérdések szerepeltek.

Az energiaveszteséget a gulyás partin a Tóth István és Tóth Istvánné által fõzött ízletes babgulyással pótolták a résztvevõk. Vacsora után éjfélig folyt a játék.

A harmadik napon izgalmas és színvonalas helyosztókkal fejezõdött be a diák önkéntesek Újszász Kupája. A férfiaknál 0-2-es hátrányból 3-2-re fordított és végzett harmadszor is az elsõ helyen Harsányi Zoltán, Kurdi Gábor, Tóth Gergõ, Tóth István, Tóth Roland (Újszászi VVSE), 2. Bábosik Ferenc, Köböl Áron, Sebõk Richárd, Ráski Lajos (Újszászi VVSE), 3. Farkas Balázs, Sillinger Zsanett, Schulcz András (Nagykanizsa ZSE). A nõi döntõben szoros mérkõzésen 3-1-re nyert Gulyás Adrienn, Kaszonyi Viktória, Tóth Virág, Varga Frida (Újszászi VVSE), 2. Galai Bianka, Galai Tamara, Fuszkó Timea, Kozma Krisztina (Királyhalom), 3. Bagos Viktória, Papp Kinga, Visnyai Erzsébet (Királyhelmec).

Fehér János, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség fõtitkára értékelte és zárta a határon átnyúló diák önkéntes képzõ tanfolyamot. A három találkozón a résztvevõk hasznos ismereteket szereztek, elméletben és gyakorlatban is bizonyították tudásukat, népszerûsítették a lábtoll-labdázást, bõvültek kulturális és történelmi ismereteik, a résztvevõk három határon át nagyon jól együttmûködtek, erõsödött az egy nemzethez tartozás tudata.

A zárszó után a diák önkéntesek a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet, a felnõtt segítõk pedig munkájukat megköszönõ oklevelet kaptak.

Szállás elõkészítés

A szállás elfoglalása

Megbeszélés

A lábtoll-labda rokonsportágainak kipróbálása

Reggeli

Reggelire saláta

Újszász, Szepetnek és Nagykanizsa önkéntesei a megnyitón

Királyhalom és Királyhelmec önkéntesei a megnyitón

Mérkõzésrészlet

Sánc

Horváth Bence (Pusztaszer), Vasko Péter (Királyhelmec), Farkas Balázs (Nagykanizsa), Harsányi Zoltán (Újszász), Tomori Tamás (Királyhelmec), Szarapka Rudolf (Királyhalom)

Ebéd

Száll a hinta

Séta Újszászon

Páncél János fogadta a református templomban a lábtoll-labdázók csoportját

A református templomban

A karzaton

Márta néni felolvasását hallgatva

Együtt az újszászi városháza elõtt

A trianoni emléktáblánál

A katolikus templomhoz közeledve

Miklós János plébános köszöntötte a határon túli fiatalokat

A katolikus templomban

A katolikus templomban

Kecskés László az internetes kommunikációs lehetõségekrõl tartott elõadást

Elõkészület a nyársaláshoz

A Barátság Kupa döntõsei: Papp Kinga (Királyhelmec), Gulyás Adrienn (Újszász), Fuszkó Timea (Királyhalom), Szacskó Ágota (Újszász), Kaszonyi Viktória (Újszász) és Galai Tamara Királyhalom

Szalonnasütés

Királyhalmiak

Újszászi szalonnasütõk

Tûz mellett

Nyársalás

Szolnokon a Tiszaligeti strandon

Vízben, vízparton

Farkas Balázs ugrása

A vízben

A strandon

Pihenõ

Napozás

Plakátrajzolók

Köböl Áron és Varga Frida

Készül a kanizsai plakát

Mindenki rajzol

Zsürizés

Gulyás parti

Tóth István, a fõszakács

Sebõk Rihárd, Tomori Tamás és Demeter Nikolasz, a legjobb plakátrajzolók

Díjnyertes rajzolók és mûveik

A Barátság Kupa legjobb nõi csapatai

Az Újszász Kupa legjobbjai

A Barátság Kupa legjobb férfi csapatai

Az Újszász Kupa ötödik és hatodik helyezett csapatai

Horgos csapata

Királyhalom 1.csapata

Királyhalom 2. csapata

Pusztaszer csapata

A Szeniorok csapata

Az Újszász Kupa eredményhirdetése: 2. Újszász, 1. Újszász, 3. Nagykanizsa

Az önkéntesek és a segítõk oklevelet kaptak

Gulyás Adrienn oklevele